Pui zburati de rata

Cresterea ratelor prezinta urmatoarele avantaje de luat in seama, comparativ cu celelalte specii de pasari:

  • ritmul foarte rapid de crestere;
  • rezistenta extraordinara a palmipedelor la imbolnaviri;
  • pretabilitatea ridicata la cresterea extensiva (pe camp, balti, etc.).

Comercializam si boboci de rata de o zi, in principal rase si hibrizi pentru productia de carne  sau pentru obținerea de ficat gras.

Creşterea raţelor de carne este activitate foarte profitabilă în condiţiile în care sunt îndeplinite cele mai importante caracteristici tehnologice privind furajarea şi asigurarea condiţiilor de microclimat.

Creşterea raţelor se face în 2 faze:

  • Faza 1, durează 2 săptămâni, când densitatea de populare este de 15-20 cap./mp
  • Faza 2, durează din săptămâna 3 când densitatea este de 10-12 capete la 3 săptămâni scăzând la 8, 6 şi respectiv 4 capete la sacrificare, la vârsta de 2 luni.

Aşternutul: se pot folosi ca aşternut paie (curate, fără mucegai) sau talaj de lemn, care se aşează într-un strat de 5-10 cm grosime. Periodic aşternutul se completează pentru a preveni formarea unor zone umede. (inainte de instalarea asternutului, adapostul se va dezinfecta obligatoriu) În perioadele călduroase (cu temperatura de peste 20 grade C) bobocii pot fi scoşi afară, însă atenţie la razele soarelui care pot afecta ochii bobocilor mici.

Temperatura: în primele 7 zile se asigură 30-32 grade C, după care se reduce cu câte 2-3 grade C/săptămână până se ajunge la 16-18 grade C. În prima lună de viaţă bobocii sunt mai sensibili la temperaturi scăzute deoarece sistemul de termoreglare nu este încă bine dezvoltat, însă după ce se îmbracă în pene pot suporta temperaturi mai joase. Pentru asigurarea temperaturii necesare se recomandă folosirea becurilor de căldura în infraroşu 150, 250 W

Lumina: în prima săptămână se asigură lumina 24h/zi, după care se reduce cu cate o jumatate de ora/zi, pana la 14 zile, când ajungem la 17h/zi, durata care se menţine pana la sacrificare. Dacă însă doriti să sacrificaţi bobocii mai repede, este recomandat să menţineţi 24h lumina /zi pe toata durata creşterii deoarece lumina stimulează consumul de apa şi furaje.

Adăparea: se asigură permanent apa proaspătă la discreţie. Pentru adăpare se pot utiliza adăpătorile de la pui sau adăpători tip jgheab (se calculeaza un front de adăpare de 5 cm / boboc). Este recomandat ca adăpătorile să fie amplasate în locuri în care se poate schimba mai uşor aşternutul (sau) chiar pe o suprafaţa betonată, cu gratar sau nisip, deoarece frecvent suprafaţa din jurul adăpătorilor va fi umedă.

Furajarea: pentru furaje se pot folosi hranitori circulare ca şi cele pentru pui sau hranitori tip “jgheab” (cand se calculeaza un front de furajare de 2,5 cm/boboc). Se poate folosi de asemenea şi furaj măcinat, însa acesta se lipeste de ciocul bobocului, caz în care este nevoie de un vas cu apă unde îşi pot spala ciocul. Aceasta practică atrage după sine umezirea aşternutului, iar furajele rămase în acest vas cu apă pot fermenta, astfel devenind sursa de îmbolnăvire. Pentru evitarea acestor neplăceri, vasul cu apa va fi mereu curăţat şi amplasat într-un loc mai uşor de curăţat.
O alta varianta de administrare a furajelor măcinate este sub forma umedă. Umezirea furajului se face chiar înainte de administrare şi doar cantitatea care urmează a fi consumata în următoarele 2-3 ore. Atenţie! Furajul se alterează uşor, fapt care obligă să fie consumat repede. De asemenea, în furajarea raţelor se poate folosi şi masa verde proaspătă şi pălită care se administrează de la două săptămâni în completarea raţiei şi nu înlocuind furajele de bază.

Tratamente. Raţele nu necesită o medicamentaţie specială.

Parametrii:

Pentru comenzi va rugam sa ne contactati telefonic sau sa completati formularul de comanda.

Pentru informatii ne puteti contacta folosind datele de pe pagina de contact.