Puicute zburate

  • Puicutele specializate pe productia de oua sunt cea mai buna solutie atat pentru crescatorii care doresc sa satisfaca nevoile familiei, cat si pentru marile ferme industriale
  • Aceste pasari au un ritm de crestere lent si cantaresc la varsta adulta cu putin peste 2 kg, dar ajung la o productie de peste 300 oua / gaina /an
  • Se cresc numai femelele, deoarece intereseaza doar ouatul. Acestea incep productia efectiva dupa 18 saptamani
  • Pot fi de culori extreme de variate, in functie de hibrid si varietate: diferite nuante de brun, negre si chiar albe
  • Puicutele de oua, contrar aparentei lor fragilitati, sunt pasari care pot fi crescute cu mult succes in gospodarie, de la un numar de cateva zeci pana la cateva sute, cu performante foarte apropiate de cresterea in ferme (95% procent de ouat)

Furajele combinate pentru hrana puicutelor si a gainilor ouatoare:

  • incepand de la o zi pana la 6 saptamani – Starter
  • de la 6 saptamani pana la intrarea in ouat – Crestere
  • pe toata durata exploatarii – Concentrat pentru gaini ouatoare
  • este foarte importanta hranirea cu furaje de calitate care indeplinesc tot necesarul de proteine, vitamine si minerale, incepand din prima zi pana la sacrificare. O mica greseala in hranirea cu furaje din saptamanile premergatoare ouatului poate duce la scaderea procentului de ouat cu mai multe zeci de procente!

Pentru cresterea si exploatarea puicutelor si gainilor ouatoare se recomanda hranirea cu furaje datorita urmatoarelor caracteristici:

  • obtinerea de randamente foarte bune la ouat (practic la nivel de ferma, 93-95%)
  • materii prime de cea mai buna calitate incorporate in furaje
  • retete performante – aminoacizi, vitamine si minerale la nivel optim
  • proteina vegetala super-digerabila, extracte naturale din plante
  • gustul si aspectul oualor este cel autentic din gospodaria taraneasca

Furaje concentrate pentru puicute

Starter 0-6 saptamani
Crestere puicute 7-17 saptamani
Gaini ouatoare faza I 18-77saptamani
Gaini ouatoare faza II peste 77 saptamani

Recomandari crestere

  • Densitatea puicutelor
Baterie 0-4 saptamani 200cmp/ pasare
5-18 saptamani 400cmp/pasare
Sol 0-4 saptamani 200cmp/ pasare
5-18 saptamani 10 pasari/mp
peste 18 saptamani 6-7 pasari/mp
  • Ventilatia – 4-5 mc/ kg viu / ora;
  • Frontul de furajare – 5cm/ pasare, frontul de adapare – 100 pasari/ 1 adapator sau 10 pasari/ niplu;
  • Lumina descreste saptamanal de la 24 h la 8 h conform tehnologiei de crestere redata in tabelul de mai jos.
1-3 zile 4-7 zile 8-14 zile 14-21 zile 22-28 zile 29-35 zile 36-42 zile 6-17 sapt.
23 ore 22 ore 20 ore 18 ore 14 ore 12 ore 10 ore 8 ore
  • Cântărirea saptamanala este obligatorie pentru a urmarii dezvoltarea optima a puicutelor, conform graficului;
  • Apa trebuie sa fie la discretie si de calitate foarte buna.

Rezultate la gainile ouatoare:

  • prezinta o excelenta capacitate productiva pe care o redam sumar in continuare:
  • In perioada de crestere (0-17 sapt.) trebuie sa respectati parametrii de crestere, hranire si tratament. Orice greseala in aceste domenii urmand a fi resimtita in productia obtinuta ulterior.
  • La intrarea in ouat puicutele Isa Brown vor avea greutatea de 1.500g
  • Gainile incep ouatul de la 18-20 de saptamani
  • Puicutele Isa Brown au procent de ouat de 93-96% mentinut pe o perioada lunga si o capacitate productiva maxima de 326-336 oua/an
  • Ouale sunt sanatoase, cu coaja tare, galbenus intens colorat, si au o marime medie de 63-64 g/ou
  • La sfarsitul perioadei de ouat gainile ajung la o greutate de 2.100-2.200g

Tratamente:

  • in apa de baut, acidifiant Nutrisure (produs natural), rol antibiotic si stimulator de crestere prin imbunatatirea digestiei (Dozaj: 1ml/l apa, permanent)
  • vaccinari impotriva urmatoarelor boli:
  • este efectuata vaccinarea cotra bolii lui Marek la puii de o zi
  • ziua 18 – Boala de Newcastle si Bursita infectioasa;
  • ziua 28 – Bursita infectioasa;
  • ziua 35 – Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa;
  • ziua 56-70 – Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa, Laringotraheita
  • ziua 91-98 – Boala de Newcastle/ Bronsita infectioasa

Pentru vaccinarea pasarilor se va apela la medicul veterinar in a carui zona de activitate se afla pasarile.

Recomandări pentru creșterea găinilor ouătoare

  • Dezinfectia adapostului , folosind produsul Procid Forte cu actiune asupra bacteriilor, virusurilor, fungilor si algelor. Dozaj : 5ml/ l apa, folosind 250-500 ml / mp prin pulverizare cu timp de expunere 30 minute, dupa care solutia se spala.
  • Iluminarea va trebui sa fie realizata, de preferinta, cu becuri cu incandescenta care permit obtinerea unei bune repartizari a intensitatii luminoase. Pentru a evita o iluminare prea intensa se poate ameliora repartizarea luminii folosind becuri de culoare rosie. Atunci cand se atinge 50% procent de productie, se recomanda o durata de iluminare de aproximativ 15 ore.
  • Temperatura ideala trebuie sa fie de 23-24˚C, aceasta temperatura permite optimizarea performantelor de productie si a consumului de furaje. Daca temperatura coboara sub 15˚C in timpul iernii, gainile vor consuma mai mult furaj si totodata va scadea drastic procentul de oua
  • Densitatea gainilor peste 18 saptamani nu trebuie sa depaseasca 7 pasari/ mp suprafata utila sau chiar mai putin.
  • Furajarea cu furaj preparat din concentratul PVM Viva Bio CC 1210 faza I amestecat cu uruiala de cereale in proportie de 1 la 3, permite satisfacerea nevoilor de productie si de crestere. O buna alimentatie amelioreaza calitatea si coloratia cojii si previne demineralizarea scheletului. Sistemul de furajare trebuie sa asigure un front de furajare de 10 cm/pasare la hranitoare (lineara), sau o farfurie cu circumferinta de 80 cm pentru 20 de pasari.
  • Adaparea se face la discretie cu apa proaspata si se recomanda o adapatoare rotunda pentru 100 de pasari sau 1 niplu/ 10 pasari.
  • Cuibarele se amplaseaza in locurile putin luminate si trebuie umplute cu paie pentru a reduce ouatul pe sol, se recomanda un cuibar pentru 5-6 gaini plasat pe 1sau 2 nivele.

Utilizarea furajelor si concentratelor prezinta numeroase avantaje datorita urmatoarelor caracteristici:

  • obtinerea de ramndamente foarte bune la ouat
  • gust si aspect autentic „de la tara” al oualor
  • mentinerea unei stari optime de sanatate a pasarilor

Informatii despre performantele medii ale gainilor ouatoare:

  • Perioada de productie 18-90 saptamani
  • Varsta la 50% productie 144 zile
  • Procentul maxim de ouat 96 %
  • Greutatea medie a oului 62 g
  • Productia de oua 350-400 buc
  • Consumul mediu de furaj/zi 125 g
  • Consum furaj pe ou 145 g
  • Greutattea pasarii 2 kg